Ugnsrostad blomkål i en mandeldressing med spenatchips
En långpromenad i skogen tillsammans med min mor och vårsolen. Ett lagom al dente blomkålshuvud, vänt i en söt men samtidigt bitter dressing, toppad med knapriga nötter, och peppriga chips som smälter bort i munnen.
2 portioner
1 stort blomkålshuvud
olivolja
2 msk mandelsmör
1½ msk färskpressad citronsaft
½ tsk honung
3 msk vatten
havssalt och färskmalen svartpeppar
2 nävar färsk bladspenat
½ tsk olivolja
havssalt och färskmalen svartpeppar
Vänd runt bladspenaten i olivoljan och kryddorna, fördela dem på en bakplåtspapperklädd plåt. Torka i ugnen i 225 grader i ca 10 minuter eller tills dem blivit spröda. Låt svalna.
Lägg den till-träd-skurna blomkålen i en ugnsfast form och ringla över olivolja. Ställ formen i ugnen i ca 25 minuter, eller tills dem med en tandpetare känns al dente enligt personligt tycke, i 200 grader. Tag ut och vänd runt i dressingen: mandelsmör, citronsaft, honung, vatten, salt och peppar blandat i en skål.
Servera med grovt hackade mandlar och spenatchips. SÖTT OCH SMASKENS, en spännande kombination.