Jodnötssmörsbrownies med choklad och citron

 
 
 
6 st
 
2 dl kokta kikärtor (motsvarar ca 1 dl okokt)
2 msk jordnötssmör utan salt
2 msk agavesirap
2 msk saft från citron 
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat (alt. 2 tsk bakpulver)
100 g socker- och mjölkfri mörk choklad
 
Mixa kikärtor till en slät smet och blanda med alla ingredienser förutom chokladen - den hackas och läggs i sist. Lägg smeten i valfria formar och toppa med en klick jordnötssmör och en bit choklad. Grädda i ugn i 15-20 minuter beroende åå önskad konsistens, 180 grader.Garnera med rivet citronskal innan du serverar.

Konsten bakom turkiskt kaffe

 
Turkiskt kaffe är en mycket speciell upplevelse, inget likt det svenska bryggkaffet eller något espressomaskinen erbjuder. Inget socker, ingen mjölk, men en närvaron av en inneboende rund smak bidrar till ett sug  - en liten kopp till.
 
Konsten bakom att tillreda en riktigt god kopp bemästrar min bästa dede, morfar. Men hoppet om att hitta något likartat på en bakgata någonstans är ännu inte förlorat!

Sidosallad med grillade päron


 
 
En sallad som passar utmärkt till det mesta då den är både söt - jordgubbar och lönnsirap, och sur - ruccola och äppelsidervinäger. 
 
4 sidoportioner
 
Sallad
1 st hårt päron
10 st jordgubbar
½ l ruccolasallad
1 l valfri sallad
1 dl naturella valnötter
½ dl parmesan (alt. vegansk)
olivolja
 
Dressing
2 msk olivolja
2 msk äppelcidervinäger
2 msk lönnsirap
1 tsk senap
salt och peppar
 
Rör ihop ingredienserna till dressingen, låt stå i kyl. Blanda samman de olika salladerna med skurna jordgubbar. Skär päronet i skivor, pensla med olivolja, grilla dem tills dem fått färg, och skär dem sedan i tjocka strimlor. Lägg dessa tillsammans med valnötter rostade i panna och hyvlad parmesan i salladen. Ringla över dressingen. Serverat tillsammans med vegetariska burgare och grillad sparris. Smask
SophieHK
Matklubbens Topplista Matbloggstoppen