Hasselnötskakor med kakao

 
En nötig och knaprig kaka med inslag av choklad, sötad med fikon!
 
8 kakor
 
1 ½ dl hasselnötter
1 dl glutenfritt havregryn
6 st torkade fikon
2 msk kakao
1 äggvita
1 tsk bakpulver
 
Rosta alla nötter i en stekpanna, detta för att slippa den beska eftersmaken. Mixa 1 dl av hasselnötterna med fikon. Blanda dem med resterande torra ingredienser och tillsätt till sist äggvita och resterande nötter som grovhackas. Forma någon kaka och, om du vill, rulla dem i något. Grädda i 20 minuter (175 grader). MUMMA, knapriga och nötiga småkakor.

"Kött"-bullar

 
Köttbullar från frysdisken med en innehållsförteckning på kinesiska, ush. "Kött"bullar från stekpannan med en egenvald innehållsförteckning,  mums! 
 
10 bullar
 
200g quornbitar/filéer (alt. kyckling)
1 salladslök
2 msk krossade linfrön
1 ägg
1 knippe persilja (alt. basilika, timjan, rosmarin, oregano, eller det som man är sugen på mest helt enkelt)
1 chili (+/- beroende på styrka)
Salt och peppar
 
Mixa samman allt i en mixer. Låt stå en stund i kylen så att linfröna får göra sitt jobb - binda vätskan. Forma sedan bollar och stek i en olivoljeklädd panna. Först på hög temperatur så att dem får en fin yta, och låt sedan ligga kvar i pannan på låg temperatur i 5-7 minuter så att dem blir klara hela vägen igenom. Servera till salladen, pastan eller på mackan! Går också bra att frysa in och steka en gång till.

Grönsaksfärs med zucchinipasta

 
 
Ofta blir det kvar en halv lök, någon kant av en zucchini, en del broccoli, eller liknande, i grönsakslådan. Där ligger dem tills bäst före är långt gånget och nästa anhalt är soptunnan. Tag fram dem alla och lägg upp på bordet istället! Vilka kan tänkas passa ihop? Hacka dem, lägg dem i en bunke, och krydda. Kan inte bli fel. I min kyl återfanns: 
 
2 portioner
 
1 aubergine
8 st soltorkade tomater, ej i lag
1 röd paprika
½ broccoli
½ rödlök
½ gullök (alt. mer rödlök)
1 msk tomatpuré utan tillsatser
1 msk stark paprikapuré utan tillsatser (alt. mer tomatpuré)
1 msk oregano
1 tsk svartpeppar
1 tsk pul biber (alt. färsk chilli)
 
1 zucchini
 
Hacka alla grönsaker och smaka av med puréerna, oregano, pul biber och svartpeppar. Riv zucchinin så att den liknar spaghetti, med antingen en mackapär från EnklareLiv, eller en ännu smartare uppfinning vid namn VeggieTwister från CoolStuff. Har du ingen av dessa livsnödvändiga prylar går det att hyvla med en potatisskalare eller osthyvel, men blir inte riktigt lika coolt. Blanda spaghettin med grönsaksfärsen. Servera!
SophieHK
Matklubbens Topplista Matbloggstoppen