Jordnötskakor med russin

 
 
 

 

1 msk havregryn

2 msk kvarg/yoghurt

1 msk jordnötssmör

½ tsk bakpulver

1 msk stevia

½ msk mjölk

russin

 

Blanda ihop alla ingredienser förutom russin i en skål. Forma bollar och tryck ut på en bakplåtspapperklädd plåt. Klä med russin. Grädda i ugn, 200*C, i ca 10 minuter eller tills dem stelnat. Dessa kakor stelnar inte i efterhand som andra kakor, då dem inte innehåller smör.

 

Russinen går att byta ut mot mörk choklad, annan torkad frukt (till exempel gojibär), eller nötter.

 

Ät så många du kan! Till en kopp kaffe eller te, såklart.

Pierias Livs, från alla världens hörn

 
I uppdrag från morfar beger jag mig till hans favoritställe, Hötorgshallen, med en delikatess på inköpslistan. "Nedanför rulltrappan, mitt emot min gamla kebaberia, ligger Pierias livs. Där vill jag att du köper mig dem finaste Kalamataoliverna." Hans turkiska brytning är svår att missa, men inte lika svår som de andra delikatesserna han inte nämner. I extas, bland ekologiska produkter utan tillsattser, blir inköpslistan en aning längre. Och priset? Det förblir kort. 
 
/ 1. kokosflingor / 2. kakaonibs / 3. macadamianötter / 4. torkad mango / 5. pumpakärnor / 6. torkade äpplen med kanel / 7. extratorkade fikon / 8. paranötter / 9. chiafrön / 10. torkad annanas /

Champinjon- och fårostäggröra, serverat med havregrynsgröt

 

 
 
2 portioner
 
Äggröra
2 st ägg
1 näve champinjoner
½ gul lök
½ dl fårost
paprikakrydda, salt och peppar
 
Gröt
2 dl havregryn
4 dl vatten
1 msk kanel
1 msk hackade mandlar
1 näve jordgubbar
 
recept på sallad
recept på baba ganoush
 
Fräs hackad lök tills dem fått färg, tillsätt sedan hackade champinjoner och fräs i någon minut till. Blanda samman ägg med resterande ingredienser och lägg i pannan. Rör om då och då. Koka vatten, havregryn och kanel till önskad konsistens. Toppa med mandlar och jordgubbar. 
SophieHK
Matklubbens Topplista Matbloggstoppen