SophieHK -

Imam Bayildi - grönsaksfylld aubergine


En av mina favoritsysslor är att betrakta, eller hjälpa till, min morfar när han sysselsätter sig med en av sina största passioner – laga hälsosam mat. Med en turkisk bakgrund kan han inget annat än att influera varje rätt med en insyn från medelhavet. Denna insyn brukar oftast ta form i något med en stark karaktär, till exempel pul biber eller olivolja, och är svår att missa. 

 

Dagens hopkok blev en Imam Bayildi, direkt översatt till att hon svimmade: en grönsaksfylld aubergine kokt i ångorna från en stark tomatsås.

 

3 portioner

 

3 aubergine, de smalaste du kan hitta
3 små gula lökar
1 röd snackpaprika
1 grön snackpaprika
5 vitlöksklyftor
färsk persilja
oliv- eller rapsolja
frivilligt: fårost

 

2 dl vatten
1 tsk tomatpuré, delikatess
1 tsk paprikapuré, extra stark
morfars kryddblandning

 

Täck botten av en djup stekpanna med olja. Hyvla auberginen randig: lämna tjocka ränder av skalet. Vändstek auberginerna på medellåg temperatur, under lock, tills du ser att den fått en fin färg och känner att den blivit mjuk hela vägen igenom. Lägg auberginerna på en skärbräda och skär en öppning i dem från toppen till botten, halvvägs igenom.

 

Hacka löken till strimlor, så även paprikorna, tryck mitt på vitlöken med knivens sida innan du skär dem, och stek allt i oljan som finns kvar i stekpannan tills dem blivit mjuka. Lägg grönsaksfräset i auberginerna och toppa med färsk persilja och fårost, lägg tillbaka dem i stekpannan.

 

Blanda ihop vatten, tomatpuré och paprikapuré i en skål. Krydda! Vad morfars kryddblandning består av är en smärre gåta. En gissning på chilli, pul biber, paprikakrydda, salt, peppar, lite aromat, kanske är helt fel.

 

Låt tomatsåsen täcka botten av den djupa stekpannan. Lägg på lock och låt sjuda i ca 10-15 minuter. Ta sedan av dem från plattan och låt stå i ca 30 minuter utan lock.

 

Servera med bröd, ris eller turkisk yoghurt. Mumselimums.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

SophieHK
Matklubbens Topplista Matbloggstoppen