Citrongrässoppa med chilli- och sesammarinerad tofu
Planen om en solig dag på Djurgårn spolades in mellan kullerstenarna: en regning morgon, en regning förmiddag, en än mer regning eftermiddag. Iklädd antiregnkläder promenerar jag. Mobilen vibrerar. Från en vän. Skall vi laga middag hos mig? Planen om en ljus eftermiddag återuppstod och matidéerna rusar iväg mot ett varmare land. Till något annorlunda. En soppa på vitkål och broccoli, smaksatt med citrongräs och curry. Tofu marinerad i chilli, vitlök och sesamfrön.
2 stora portioner
Soppa
½ vitkålshuvud
1 bukett broccoli
1 cm citrongräs (2 st om du vill ha till garnering)
1 gul lök
1 msk curry
1 msk Renée Voltaires lantbuljong (alt. grönsaksbuljong)
½ msk vitpeppar
Tofu
1 paket torrtofu
1 dl sesamfrön
1 vitlöksklyfta
1 msk pul biber (alt. färsk chilli)
½ dl olivolja
1 msk soya (alt. utan)
Skär tofun i lika tjocka bitar. Häll över olivolja, soya, hackad vitlök och pul biber. Lät stå och dra medans soppan tillagas.
Fräs alla grönsaker, grovt hackade, i raps- eller olivolja. Krydda med curry och vitpeppar. När grönsakerna fått färg, mixa dem. Lägg i en kastrull med 6 dl vatten, uppkokat med buljong. Smaka av.
Vänd den marinerade tofun i sesamfrön. För att slippa en gummisula och istället få en knaprig och saftig sula: stek dem snabbt på högsta värme. Servera på en bädd av riven zucchini, eller på toppen av soppan. Hitt på något fint på talriken. SLURP, min provsmakare Evelina åt upp allt och frågade om vi var i Japan.
mums!!