SophieHK -

Apelsinkaka med mandelbotten och kakaonibs

 
 
 
 
10 bitar
 
Botten
1 dl sesamfrön (oskalade är nyttigast)
100 g sötmandel
1 msk agavesirap (alt. honung)
3 st torkade fikon (alt. mer avagesirap eller honung)
 
Fyllning
2 st mellanstora ekologiska apelsiner (viktigt att dem är ekologiska, annars blir kakan besk, lukta på dem!)
100 g sötmandel
2 st stora ägg
1 tsk bakpulver
½ krm vaniljpulver (onyttigare alt. vaniljsocker)
 
Topping
½ dl kakaonibs (onyttigare alt. hackad mörk choklad)
1 blodapelsin (alt. vanlig)
 
Blanda sesamfrön med skållad och hackad mandel. Tillsätt agavesirap och hackade torkade fikon. Tryck ut i en bakplåtspapperklädd form, ca 24cm, ställ i ugn i 12 min (175 grader).
 
Skölj och koka apelsinen under lock i 1,5h. Häll av vattnet och låt svalna. Mixa till en puré och vispa sedan med ägg. Tillsätt en blandning av mandel malet till mjöl, bakpulver och ev vaniljpulver, till purén. Lägg allt på botten och ställ i ugn i 40-45 min (170 grader).
 
Toppa med blodapelsin som skivats och stått i ugn på låg värme i 2 timmar, och kakaonibs. Servera mamma, eller någon annan filur, tillsammans med en kopp franskrost.
 
SMASK, en knaprig och söt botten tillsammans med den krämiga fyllningen, dock en aning besk då apelsinerna inte var hundra. Lite smält mörk choklad på hade gjort susen.
Kommentarer

så gott:D

2014-04-19 00:23:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

SophieHK
Matklubbens Topplista Matbloggstoppen